nl gb

Reconstructie van een keramisch Reliëf

De opdracht is de reconstructie van een keramisch hoog reliëf en inschriftsteen ter vervanging van het irreparabel beschadigde origineel. Na het historisch onderzoek (bestaande uit ondezoek naar de kunstenaar en zijn werk en stijl, maar ook het materiaal, afmeting en wisselwerking met zijn omgeving en betrokkene bouwmatrialen) begint het reconstructie werk met het zoeken de juiste klei en het berekenen van de juiste bematingen. Het kunstwerk is onderdeel van een muurensemble. In dit kader moeten afspraken met de andere ambachten naar worden gekomen en moet een exact maat aangehouden worden.

Alles begint met een bodemplaat die uit kleine stukken klei geboetseerd wordt. Hierop wordt het reliëf uit vrije hand opgebouwd. Stukje voor stukje groeit het uit tot de kopie. Uiteraard meet ik constant driedimensioneel de originele hoogtes en structuren van de originele stenen. 

Ik heb 5 verschillende glazuurkleuren ontdekt op het kunstwerk, die ook nog met elkaar gecomponeerd worden. Deze kleuren hebben wederom nog verschillende chemische millieus nodig om de specifieke kleuren te kunnen vormen. Dat vergt veel onderzoek. 

Elke kunstenaar heeft zijn eigen stijl en deze dient te worden gekopieërd in een goede reconstructie. Naast een spontane en flamboyante handschrift in de vormgeving gaat de kunstenaar eveneens zeer souverain aan de slag met glazuur. 

 

arrow_upward